pondelok 18. októbra 2010

Pravda či klamstvo??Len a len pravda:

Mám na vás otázku o metabolizme. V škole sme sa nedávno učili o tomto "telesnom procese", ale čo to skutočne znamená pre mňa? Chcela by som schudnúť, ale o tom nám učiteľka nič nevravela. Dá sa metabolizmus nejako ovplyvniť?
Metabolizmus je vlastne spaľovanie energie, a čím je rýchlejší, tým viac tvoje telo pracuje a ty chudneš. Neznamená to však, že chudí ľudia majú rýchly metabolizmus. V skutočnosti rýchlejší metabolizmus majú tučnejší ľudia. Ich telo potrebuje viac energie, aby vyživila väčšie telo. Menší ľudia potrebujú na rovnaké procesy oveľa menej energie. A o váhe nerozhoduje len metabolizmus, ale aj pohyb.  Preto platí, že tvoj metabolizmus zrýchli cvičenie. Navyše, keď cvičíš dostatočne veľa na to, aby si si vypracovala svaly, máš vyhraté. Svaly totiž potrebujú viac energie ako tuk. 
Tvoj metabolizmus však spomaľujú diéty. Keď ješ menej alebo vynechávaš jedlá, tvoje telo si myslí, že nastali zlé časy a začne si ukladať zásoby pre budúcnosť. Teda tvoj metabolizmus sa spomaľuje. Radšej jedz päťkrát denne nízkokalorické potraviny ako raz za deň jedno tučné jedlo. Spaľovanie energie sa však mení aj počas dňa. Tvoj metabolizmus sa napríklad spomaľuje, pokým spíš, a zrýchľuje sa, keď si hore. Preto sú dôležité raňajky, aby tvojmu telu povedali, že už si hore a je načase spaľovať kalórie. Radšej sa však vyhni energetickým drinkom, ktoré ti príliš nepomôžu. Keďže obsahujú kofeín, ktorý zvýši tep tvojho srdca, môže sa zdať, že sa zrýchlilo aj tvoje spaľovanie. Tvoj metabolizmus sa skutočne zvýši, ale len na pár minút a potom sa vráti do normálu. Takže jediné, čo zaberá na jeho zrýchlenie, je cvičiť, cvičiť a cvičiť! :)
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára